Hamilelikte ikili test nedir, hamilelikte yapılan ikili test halk arasında kombine test, ikili tarama testi, ikili tarama gibi farklı isimlerle olarak anılır. Hamileliğin sağlıklı şekilde devamının sağlanması için, bu test gebeliğin ilk üç ayında yapılmaktadır. Anne rahminde gelişmekte olan bebekte kromozom anomalileri açısından taşıyabileceği risklerin belirlenmesi için yapılan bir tarama testi olan ikili test, bebeklerde down sendromu, mongol bebek, trizomi 18 gibi risklerin tespit edilmesinde yardımcı olur. Bu test sırasında ultrasonla bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi, kadından alınan kan örneğiyle PAPP-A ile HCG değerlerine bakılır.
Hamilelikte ikili test ne zaman yapılır?
Ultrasonla bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi hamilelik döneminin 11. ve 14. haftaları arasında en iyi sonucu verir. Bu nedenle ikili test bu dönemde yapılır. Ancak testin gebeliğin 11. haftasında yapılması halinde, down sendromlu bebeklerin belirlenme oranı % 87 gibi iyi bir orana sahipken, 14. haftalık gebelikte bu oran % 79 oranına düşer. Bu nedenle erken uygulanması daha faydalıdır. Down sendromu tespit edilme oranı ikili testte, üçlü testle kıyaslandığında daha yüksektir. Çünkü üçlü testteki oran % 69 dur. Bu açıdan da ikili testin zamanı kaçırılmamalıdır.
İkili testte neler yapılır?
Bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi: Gebeliğin 11. ve 14. haftalarında anne adayı sırt üstü yatırılarak, ultrason yardımıyla bebeğin ensesindeki arka taraftaki saydam alan milimetre cinsinden ölçülmektedir.
İkili test: Anneden alınan kan örneğinde PAPP-A ile HCG adlı iki hormon proteinine bakılmaktadır. Yapılan test bu yüzden ikili test olarak tanımlanır. Fakat testte bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi ve anne adayının kanındaki iki hormon proteini kombine edilerek sonuç alınmaktadır.
Yapılan test sırasında bebeğin ensesindeki boşluğun belirli bir seviyenin altında olması gerekir. Bebeğin başı ile popo mesafesi de alınır. Bu sırada anne adayından kan örneği alınarak değerlere bakıldıktan sonra, bilgisayar ortamına kadının yaşı, kilosu ve boyunun değerleri de girilerek, bebeğin down sendromu riski belirlenmektedir. Fakat bu teste göre bebekte kesin olarak down sendromu var denilemez. Sadece daha ileri tetkiklerin yapılması konusunda bilgiler elde edilir. Test sonucu yüksek riskli çıktığı takdirde, amnio sentez uygulaması yapılmaktadır. Ancak anne adayının 35 yaşın üzerinde olması halinde, ikili test yapılmadan direkt olarak amnio sentez uygulaması yapılır.
İkili testte hangi değerlere bakılır?
Bebekte down sendromu, kalp hastalıkları ve dolaşım sorunları olduğunda, bebeğin ense kalınlığı olması gerekenden daha kalın çıkar. Bu değerin fazla çıkması anne adayının yaşıyla da alakalıdır. Yaşın ilerlemesi durumunda ense kalınlığı artar. Bebekte hem ense kalınlığının yüksek çıkması, hem de kan değerlerinin yüksek çıkması halinde bebekte down sendromu görülme riski yükselir. Anne adayının kanında bakılan PAPP-A değeri normalden daha az çıkarsa, serbest HCG değerinin normalden daha yüksek çıkması gerekir. Down sendromu riski kandaki değerler ile bebeğin ense kalınlığının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Bu test her yaştaki anne adayına uygulanmalıdır. Anne adayının ileri yaşta olması tespitteki başarıyı arttırmaktadır. İkili testin yapıldığı her 20 anne adayının 16 sı yüksek riskli, 4 kadında ise, risk belirlenmez.